Czarny bez: w trosce o układ odpornościowy Twojego malucha
Gdy Twoja pociecha rośnie, jej mały organizm nieustannie się rozwija. Dlatego też dziecko może być bardziej narażone na infekcje – zwłaszcza, gdy pogoda na zewnątrz nie sprzyja. Najbardziej newralgiczny okres roku to czas od października do kwietnia. To wtedy warto w szczególny sposób zadbać o układ odpornościowy malucha. Pamiętaj: dobrze zbilansowana dieta, choć kluczowa, może nie wystarczyć, aby uchronić Twoje dziecko przed infekcjami wirusowymi.
Z pomocą przychodzą antocyjanidyny, barwniki naturalnie występujące w owocach czarnego bzu. Owoc ten jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpływać na wzmocnienie odporności organizmu. Możesz je podać swojej pociesze np. sięgając po suplement diety mel●tiki ® sambucus.
Zastanawiasz się, czym są tajemnicze antocyjanidyny? To rodzaj flawonoidów – substancji o własnościach przeciwutleniających. Ich zadaniem jest eliminowanie wolnych rodników, których duża ilość może się przyczynić m.in. do osłabienia układu odpornościowego Twojego dziecka. Ale to nie jedyny cenny składnik, który kryje w sobie owoc czarnego bzu. Ponadto ten niepozorny owoc zawiera:
- witaminę B2,
- kwas foliowy,
- biotynę,
- witaminę B6,
- beta-karoten,
- pektyny,
- garbniki,
- kwasy owocowe,
- cenne sole mineralne (m.in. wapnia i potasu),
- kwasy organiczne.
Jest zatem prawdziwą bombą witaminową. To z uwagi na swoje własności owoce czarnego bzu są tradycyjnie wykorzystywane jako naturalny składnik, który wspiera pracę organizmu – zwłaszcza w okresie, gdy Twój maluch jest bardziej narażony na infekcje.
W jakiej postaci podać dziecku owoce czarnego bzu?
Możliwe jest przygotowanie soku z tych owoców. Należy jednak zwrócić bardzo starannie uwagę na dojrzałość zebranego czarnego bzu. Należy zbierać jedynie dojrzałe owoce, które odpowiedni stan osiągają między końcem sierpnia a końcem września. Uwaga! Te zielone i niedojrzałe zawierają duże ilości trującej substancji – sambunigryny – wywołuje ona wymioty.
Alternatywą dla samodzielnego przyrządzania soku jest sięganie po naturalny suplement diety w postaci pysznych tabletek zawierających wysokoskoncentrowany ekstrakt z owoców czarnego bzu czyli mel●tiki ® sambucus
Mel●tiki ® sambucus: sprawdzone źródło ekstraktu z owoców czarnego bzu
Każda tabletka mel●tiki ® sambucus zawiera skoncentrowany ekstrakt owoców czarnego bzu, a dodatkowo witaminę D3. To suplement diety, który może wspomóc pracę układu odpornościowego Twojego malucha i zmniejszyć jego podatność na choroby także w najtrudniejszym, jesienno-zimowym okresie.
- Tabletki mają przyjemny smak owoców leśnych i rozpuszczają się na języku malucha, zwiększając przyswajalność składników aktywnych, a także działając w obrębie jamy ustnej, tam gdzie najczęściej zaczyna się infekcja
- Mel●tiki ® nie zawierają cukru – oznacza to, że sięgnięcie po nie podnosi ryzyka próchnicy,
- Maluch może je przyjmować już od 3. roku życia.
Ściśle kontrolowany skład jest najlepszą gwarancją, że Twój maluch otrzyma odpowiednią dawkę antocyjanidynów i innych cennych substancji zawartych w czarnym bzie – prosto, smacznie i bezpiecznie!
Czarny bez
Działanie
Pozytywny efekt działania owoców czarnego bzu wynika z obecności aktywnych substancji, zawartych w jego owocach zwanych flawonoidami. Wśród flawonoidów 1% to antocyjany (cyjanidyno-3-O-glikozyd, cyjanidyno-3-O-5-O-diglikozyd, cyjanidyno-3-O-sambubiozyd i sambucyna). Oprócz tych składników świeże owoce czarnego bzu zawierają witaminę B2, kwas foliowy, biotynę, witaminę B6, beta-karoten, witaminę C, beta-karoten, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza), także wiele kwasów organicznych (jabłkowy, octowy, winowy, walerianowy, benzoesowy).
Charlebois D. Elderberry as a medicinal plant. In: Issues in new crops and new uses. 2007. J Janick, A. Whipkey (edt). ASHS Press, USA
Jak działają aktywne składniki zawarte w owocach czarnego bzu (prawdopodobny mechanizm)?
Badanie in vitro wykazało, że skoncentrowany sok z owoców czarnego bzu ma silne działanie antywirusowe szczególnie na wczesnych etapach rozwoju infekcji wirusowej. To sugeruje, że antocjanidyny obecne w owocach czarnego bzu wpływają na wczesne etapy namnażania wirusa, włączając w to jego przyłączanie się do komórek gospodarza i ich penetrację.
Kinoshita E et al. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2012;76(9):1633-8
Farmakokinetyka: Antocyjany z owoców czarnego bzu są absorbowane bezpośrednio z układu pokarmowego i są wydalane z moczem w niezmienionej formie. Czas działania w organizmie od spożycia do wydalenia wahał się od 4 do 7 godzin. Po 30 minutach od podania ekstraktu z owoców czarnego bzu odnotowano obecność antocyjanów w badanym osoczu (HPLC- wysokosprawna chromatografia cieczowa).
Krawitz C. et al. BMC Complement Altern Med. 2011 25;11