Działanie

Pozytywny efekt działania owoców czarnego bzu wynika z obecności aktywnych substancji, zawartych w jego owocach zwanych flawonoidami. Wśród flawonoidów 1% to antocyjany (cyjanidyno-3-O-glikozyd, cyjanidyno-3-O-5-O-diglikozyd, cyjanidyno-3-O-sambubiozyd i sambucyna). Oprócz tych składników świeże owoce czarnego bzu zawierają witaminę B2, kwas foliowy, biotynę, witaminę B6, beta-karoten, witaminę C, beta-karoten, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza), także wiele kwasów organicznych (jabłkowy, octowy, winowy, walerianowy, benzoesowy).

Charlebois D. Elderberry as a medicinal plant. In: Issues in new crops and new uses. 2007. J Janick, A. Whipkey (edt). ASHS Press, USA


Jak działają aktywne składniki zawarte w owocach czarnego bzu (prawdopodobny mechanizm)?
Badanie in vitro wykazało, że skoncentrowany sok z owoców czarnego bzu ma silne działanie antywirusowe szczególnie na wczesnych etapach rozwoju infekcji wirusowej. To sugeruje, że antocjanidyny  obecne w owocach czarnego bzu wpływają na wczesne etapy namnażania  wirusa, włączając w to jego przyłączanie się do komórek gospodarza i ich penetrację.


Kinoshita E et al.  Biosci. Biotechnol. Biochem. 2012;76(9):1633-8


Farmakokinetyka: Antocyjany z owoców czarnego bzu są absorbowane bezpośrednio z układu pokarmowego i są wydalane z moczem w niezmienionej formie. Czas działania w organizmie od spożycia do wydalenia wahał się od 4 do 7 godzin. Po 30 minutach od podania ekstraktu z owoców czarnego bzu odnotowano obecność antocyjanów w badanym osoczu  (HPLC- wysokosprawna chromatografia cieczowa).


Krawitz C. et al.  BMC Complement Altern Med. 2011 25;11