Rozwój dziecka

Wpływ witaminy D na rozwój dziecka


Witamina D ze względu na swoje wielokierunkowe działanie ma istotny wpływ na zdrowie i kondycję małego dziecka. Jest to szczególnie istotne w okresie tzw. skoków rozwojowych, które po bardzo intensywnym 1 roku, przypadają także na wiek przedszkolny i szkolny.


Witamina D a rozwój układu kostno-szkieletowego u dziecka


Zaczątki kości zaczynają tworzyć się już w czasie życia płodowego w 4-6 tygodniu życia. W 7 tygodniu życia, dziecko ma już wytworzone wszystkie 206 kości [1]. Nie są one jednak w pełni skostniałe, a budową i wytrzymałością przypominają chrząstkę. Najintensywniejszy wzrost szkieletu obserwuje się w okresie wczesnodziecięcym. Po bardzo szybkim wzroście podczas 1 roku życia, w kolejnych latach szybkość wzrastania jest zmniejszona. Dziecko w wieku przedszkolnym i szkolnym przyrasta średnio od 4 do 6 cm na rok [1]. Jednak to właśnie w tym czasie kości zaczynają przyrastać na grubość i zwiększać swoją wytrzymałość. Dla ich prawidłowego rozwoju ważna jest zbilansowana dieta oraz odpowiednia podaż m.in. witaminy D i wapnia.


Czy wiesz czym jest dojrzewanie szkieletowe?


Jest to cykl przemian zachodzących w tkance chrzęstnej (proces kostnienia), które prowadzą do osiągnięcia typowej dla dorosłego człowieka wielkości, struktury i czynności kości. Proces kostnienia poszczególnych kości trwa od 6. tygodnia okresu zarodkowego do 20.–25. roku życia (dłużej u chłopców).


Witamina D a rozwój układu mięśniowego u dziecka


Rozwój układu mięśniowego rozpoczyna się podobnie jak układu kostnego ok. 5 tygodnia życia płodowego. Na tym etapie wiązki mięśni nie są jeszcze dojrzałe, osiągają dojrzałość około 20 tygodnia ciąży. W wieku 2-3 lat, następuje dalsze dojrzewanie układu mięśniowego. Wiąże się to ze zwiększeniem liczby i rozmiarów komórek mięśniowych, doskonaleniem ich funkcji, zwiększeniem unaczynienia i unerwienia. Dziecko może wykonywać bardziej precyzyjne ruchy, ale nadal szybko się męczy. Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni.


Wpływ witaminy D na zdrowie zębów


Zawiązki zębów tzw. mlecznych zaczynają się już tworzyć podczas rozwoju płodowego dziecka. Proces zaczyna się w 6-8 tygodniu ciąży. Zawiązki dla zębów stałych tworzą się od 20 tygodnia ciąży. Podczas skomplikowanych przemian i reakcji biochemicznych (głównie mineralizacji zależnej od podaży wapnia, którego metabolizm zależy od witaminy D) powstaje m.in. szkliwo- najtwardsza tkanka organizmu ludzkiego.


Stan zębów polskich dzieci - najnowsze dane


  • Jak pokazują wyniki badań trzeciej edycji programu „Chroń Dziecięce Uśmiechy” aż 75 proc. polskich dzieci w wieku 6-9 lat ma próchnicę. Na jedno dziecko w wieku szkolnym przypadają aż trzy zęby z próchnicą – alarmują stomatolodzy. Badanie zostało przeprowadzone na grupie 10,5 tys. dzieci z sześciu województw.


               Informacja z 10.12.2015, źródło PAP


  • Dane resortu zdrowia są alarmujące. Według profesor Doroty Olczak-Kowalczyk, krajowego konsultanta w dziedzinie stomatologii dziecięcej co drugi 3 latek ma ubytki próchnicowe.
  • 90% polskich dzieci i nastolatków ma ubytki w zębach

Informacja z 20.03.2015  http://www.tvp.info/19326876/prochnica-dogryza-polskim-dzieciom-90-proc-ma-ubytki-w-zebach


Badanie:


Przeprowadzone z udziałem 1048 niemieckich dzieci [2]


Wyższe stężenie 25(OH)D w surowicy krwi było powiązane z redukcją ryzyka wystąpienia zaburzeń w mineralizacji szkliwa zębów oraz próchnicy zębów stałych.


UWAGA! Dostępne badania wskazują na to, że najczęściej próchnica występuje wczesną wiosną i zimą, wtedy, kiedy naturalnie jest najmniej dostępu do światła słonecznego a stężenie 25(OH)D we krwi jest najniższe.


McBeath, E., and T. Zucker. Journal of Nutrition 15.6 (2937): 547-64.


Wpływ witaminy D na odporność


Witamina D łącząc się z powierzchnią komórek układu odpornościowego zwiększa ich aktywność oraz zdolność do szybkiej i skutecznej reakcji na zagrożenie. Witamina D odpowiada także za prawidłowe działanie białek o właściwościach antybakteryjnych, które są pierwszą linią obrony organizmu przed patogenami (wirusy, bakterie) [3,4].


Badania:


  • Badanie z udziałem dzieci w wieku szkolnym wykazało, że profilaktyczna podaż witaminy D podczas miesięcy zimowych skutkowała aż 50% redukcją przypadków zachorowań na ostre infekcje górnych dróg oddechowych. [5].
  • Niedobory witaminy D zostały powiązane z występowaniem alergii pokarmowych. Aktywne metabolity witaminy D wspierają prawidłowe działanie śluzówki jelitowej, hamują alergiczne odpowiedzi układu immunologicznego, jednocześnie wspierając jego tolerancję na nowe składniki spożywane z dietą [6].