Karmienie piersią

Karmienie piersią - co jeść w tym okresie?

Warzywa, chude mięsa i… - podpowiadamy, co powinno znaleźć się w jadłospisie kobiety karmiącej piersią


Karmienie piersią nie wymaga od kobiety drastycznych modyfikacji jadłospisu. Najważniejsze jest, by odżywiać się zdrowo. Sprawdź, co powinno się znaleźć w Twojej diecie, by zapewnić dziecku jak najzdrowszy pokarm.

Wokół karmienia piersią narosło wiele mitów, w efekcie czego wiele kobiet zastanawia się nad poprawnością swojego jadłospisu. Obecnie uważa się, że sposób odżywiania matki w okresie karmienia jest nie mniej istotny niż dieta w okresie ciąży. Do odżywiania w fazie laktacji należy zatem podejść racjonalnie – tak, by jadłospis nie wiązał się z jakimikolwiek wyrzeczeniami.

Specjalna dieta matki to mit

Konieczność przestrzegania specjalnej diety z uwagi na karmienie piersią to mit. Aktualna wiedza pozwala twierdzić, że spożywane przez matkę jedzenie tylko częściowo wpływa na skład produkowanego mleka. Nie trzeba zatem eliminować konkretnych grup pokarmów. Warto jednak obserwować zachowanie dziecka po spożyciu poszczególnych produktów. .

Zadbaj o pełnowartościowe produkty bogate w składniki odżywcze

W okresie karmienia piersią, zwiększa się zapotrzebowanie na większość składników odżywczych. Trzeba podnieść podaż makroskładników, takich jak: białko, tłuszcze, węglowodany oraz składników mineralnych i witamin. Warto bowiem mieć świadomość, że wśród składników mleka, na które wpływa dieta matki karmiącej wymienić można: kwasy tłuszczowe (przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3), cholina, jod i selen, witaminy z grupy B, witamina A, witamina D.

Kobieta karmiąca piersią powinna skomponować swój codzienny jadłospis, opierając go m.in. na:

  • mleku i jego przetworach
  • warzywach i owocach
  • produktach pełnoziarnistych
  • rybach
  • mięsie.

Należy zwrócić uwagę na pochodzenie tłuszczów. Jako że ich rodzaj wpływa na jakość mleka, trzeba spożywać przede wszystkim tłuszcze roślinne – najlepiej oleje tłoczone na zimno, orzechy i nasiona oraz wspomniane ryby.

Dieta powinna być maksymalnie urozmaicona – nie tylko dlatego, aby zapobiec ewentualnym niedoborom składników odżywczych. Duże zróżnicowanie składników przekłada się na lepszy smak. A dobre jedzenie poprawia samopoczucie.

Chociaż racjonalne odżywianie odgrywa znaczącą rolę, błędy żywieniowe nie rzutują na jakość produkowanego mleka. Warto bowiem mieć świadomość, że organizm matki jest tak skonstruowany, iż zawsze będzie nastawiony na produkcję możliwe jak najlepszego i najbardziej wartościowego pokarmu. Jeśli matka nie odżywia się zdrowo i w jej jadłospisie najważniejsze składniki odżywcze występują w niedostatecznej ilości, organizm wyprodukuje wartościowe mleko kosztem organizmu matki.

Urozmaicona dieta pozwala uczyć dziecko nowych smaków

Produkty spożywcze zjadane przez matkę nie wpływają na jakość, ale na smak mleka. Dzięki temu noworodek ma szansę poznawać nowe smaki, co może przełożyć się na większe sukcesy w okresie rozszerzania diety niemowlęcia. Badania naukowe wykazują, że dzieci karmione piersią chętniej poznają nowe smaki.