Witamina C dla dzieci od trzeciego roku życia trzeciego roku życia


Witamina C jest jednym z kluczowych składników w diecie każdego z nas. Szczególnie istotną rolę pełni w organizmie najmłodszych. W okresie dynamicznego wzrostu młody organizm może być narażony na infekcje, a jego wsparcie to absolutna konieczność. Właśnie dlatego produkty zawierające witaminę C powinny się znaleźć w diecie Twojej pociechy.

Witamina C:

  • ma właściwości bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne – dzięki temu podnosi odporność na infekcje bakteryjne, jak i wirusowe,
  • wspomaga produkcję kolagenu, który jest składnikiem naszej skóry, naczyń krwionośnych, mięśni, ścięgien czy dziąseł – wzmacniając organizm od środka,
  • wspomaga procesy gojenia ran oraz uszkodzeń tkanych,
  • wspiera przyswajanie żelaza, kwasu foliowego oraz gospodarkę hormonalną.

Jakie są źródła witaminy C?

Najważniejsze to warzywa oraz owoce. Dziecko jednak trudno jest czasami nakłonić do zjedzenia świeżej pietruszki, kapusty kiszonej czy papryki – warzywa zaś powinny być surowe, ponieważ ich gotowanie powoduje utratę nawet 60% składników odżywczych. Dlatego właśnie często polecana jest dodatkowe uzupełnienie diety malucha.

meltiki: suplement diety z naturalną witaminą C i bioflawonoidami cytrusowymi, które zapewniają lepsza biodostępność

Witaminę C znajdziesz w innowacyjnym suplemencie diety meltiki acerola. Pochodzi ona ze sproszkowanych owoców aceroli i jest uzupełniona dodatkiem naturalnych bioflawonoidów. Takie połączenie zapewnia lepsze wykorzystanie i biodostępność witaminy C , która efektywnie wzmocni organizm Twojego malucha. A że smak szybko rozpuszczających się na języku meltików jest bardzo przyjemny – dziecko nie będzie miało najmniejszych problemów z przyjęciem suplementu, i to już od 3. roku życia!

Rozwój dziecka

W związku z tym, że witamina C jest zaangażowana w wiele istotnych procesów związanych  m.in. z funkcjonowaniem układu odpornościowego, procesami gojenia oraz produkcji kolagenu, jest ona bardzo istotnym składnikiem diety dziecka na każdym etapie jego rozwoju.

W okresie płodowym to dieta matki jest głównym źródłem witaminy C, podobnie w przypadku karmienia piersią to status odżywienia matki bezpośrednio wpływa na zawartość witaminy w mleku.  W momencie przejścia dziecka na pokarmy stałe to dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce, powinna zapewnić właściwą podaż witaminy C. Pomimo powszechnego przekonania, że dieta dzieci w wieku przedszkolnym jest bogata w tą witaminę, okazuje się, że aż 13% badanych 4-latków spożywa jej za mało w codziennej diecie.

Jadwiga Charzewska Rekomendacje  dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach IŻiŻ, 201