Działanie

Rozpuszczalna w wodzie witamina C czyli kwas L-askorbinowy (acidum ascorbicum) jest zaangażowana w wiele procesów w organizmie człowieka (niektóre opracowania mówią nawet o 300 procesach). Co istotne, człowiek nie posiada enzymu odpowiadającego za wytwarzanie witaminy C w organizmie, dlatego jest całkowicie uzależniony od jej dostarczenia z dietą.  Organizm ludzki nie może magazynować witaminy C, wszelki jej nadmiar jest usuwany z moczem, dlatego najlepiej przyjmować  ją codziennie.

Do czego potrzebujemy witaminy C?

Witamina C:

  • podnosi odporność organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne;
  • odpowiada za produkcję kolagenu, tkanki łącznej, wchodzącej w skład skóry, naczyń krwionośnych, chrząstki, mięśni, ścięgien, dziąseł;
  • odpowiada za prawidłowe i szybsze procesy gojenia ran, uszkodzeń tkanek, kości;
  • odpowiada za usuwanie wolnych rodników (jest silnym przeciwutleniaczem), które uszkadzają komórki ciała i wpływają na powstawanie stanów zapalnych w organizmie;
  • odpowiada za lepsze przyswajanie m.in. żelaza, kwasu foliowego czy wytwarzanie hormonów.


    1. Na podstawie meta-analizy dostępnych badań (liczba uczestników= 11,306). Hemilä H   et al. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 3. Art. No.: CD000980. DOI: 10.1002/14651858.CD000980.pub3.

    2. Pressman AH, Buff S. Witaminy i minerały. 2006 str. 163-184