Witamina C
Źródła witaminy C
Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach. Czasem jednak trudno przekonać dziecko do spożycia odpowiedniej ilości np. natki pietruszki, czy papryki. Dodatkowo standardowe przygotowywanie potraw ma duży wpływ na tę witaminę. Po pierwsze: witamina C jest bardzo podatna na wysokie temperatury - gotując owoce lub warzywa możemy utracić do 60% jej zawartości. Po drugie rozpuszcza się w wodzie, co oznacza, że przy zbyt długim gotowaniu, znaczna jej część przenika do wody.
Świeże owoce przechowywane w lodówce, nie poddane obróbce termicznej zachowują dużą zawartość witaminy C przez kilka dni. Co ważne, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, warzywa i owoce mrożone zawierają prawie tyle samo witaminy C, co świeże.
Zawartość witaminy C w 100 g wybranych produktów spożywczych
czarne porzeczki 182 mg
natka pietruszki 178 mg
papryka czerwona 144 mg
brukselka 94 mg
brokuły 83 mg
truskawki 66 mg
kiwi 59 mg
pomarańcze 49 mg
Najwięcej naturalnej witaminy C ma acerola, duża czerwona jagoda o przyjemnym zapachu zwana wiśnią z Barbados. 100g tych owoców (ok. 1 szklanka) ma aż 1400-2500 mg witaminy C, jest do dawka gigantyczna w porównaniu np. ze średnią pomarańczą zawierającą ok. 49 mg witaminy C.
Sok z owoców aceroli przetwarza się na proszek i dodaje do preparatów, po to aby naturalnie uzupełnić ich skład w witaminę C.
Warto wiedzieć! Witamina C uzupełniona flawonoidami ma bardziej korzystne działanie dla organizmu. Flawonoidy to substancje odpowiedzialne za nadawanie jaskrawych barwy owocom ( od żółtych, pomarańczowych do fioletowych), jednocześnie są cennymi dla zdrowia człowieka, bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które wspierają układ odpornościowy.
Pressman AH, Buff S. Witaminy i minerały. 2006 str. 163-184.
Hacisevki A. J. Fac. Pharm, Ankara 2009; 38 (3): 233 - 255